Labklājība

Frankfurtē pie Mainas, izstāžu centrā MesseFrankfurt 2016. gada janvārī notiks vērienīgā Eiropas mēroga izstāde tekstilrūpniecības sfērā Heimtextil.

Kā vienmēr, pirms šāda foruma aktīvi strādājuši trendseteri – autoritatīvi dizaineri no visas pasaules. Šogad komandā ietilpst: stijlinstitutamsterdam (NL), Dan Project (JP), CarlinInternational (FR), FranklinTill (UK), Felix Diener (DE). Izpētījuši attīstības virzienus nozarē, tie sniedz savu prognozi, kas atspoguļota tendenču grāmatā “Labklājība”   (Well-Being).

Grāmatā aplūkoti četri temati: “Aizsardzība” (Protect), “Enerģiskums” (Energise), “Piepildīšana” (Nourish) un “Bagātināšana” (Enrich).

Mēs dzīvojam neparastā laikā. Konflikti, ātra tehnoloģiju nomaiņa, bezgalīga informācijas straume… Kur cilvēkam apstāties, atvilkt elpu, atpūsties?  Droši vien mājās. Tieši tur ierastais interjers, pazīstamās smaržas un sajūtas sniedz mieru un dod jaunus spēkus. Mājās cilvēks jūtas laimīgs. Īpaši tad, ja viņu ieskauj ne tikai mūsdienu mākslīgie, bet arī dabas materiāli. To tekstūras pilda terapeitisku funkciju, burtiski ārstē, dziedina, raisot jūtas un pozitīvas emocijas. Protams, palīdz arī mūsdienu tehnoloģijas un inovatīvs apgaismojums.  Galvenais, lai cilvēku ieskautu harmonija – gan pašam ar sevi, gan apkārtējo pasauli.

Heimtextil Trends 2015/2016

Aizsardzība (atslēgšanās + pašanalīze)

Mūsdienu cilvēks nemitīgi jūt vajadzību norobežoties no pasaules ar tās problēmām un kņadu. Atmosfēra šajā ziņā var palīdzēt. Ir vesels interjera veidošanas virziens, kas ietver cilvēka garīgo aizsardzību.  Šis virziens propagandē tīras estētikas, tīra ekodizaina un tīra dzīvesveida atjaunošanu situācijā, kad cilvēku mājās ieskauj dabiskas lietas un, protams, audumi, kas sniedz miera, klusuma sajūtu, kura šobrīd tiek uztverta kā rets dārgums.

Galvenie vārdi, kas raksturo šo tendenci, ir meditācija, klusums, maigums un ieskaujošs efekts, atslēgšanās no straumes, augsta kontrastainība.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016Enerģiskums (iekļaušana + pētniecība)

Mūsu ikdienā ir ienākusi digitālā pasaule.  Gaisma kļuvusi par jaunu “materiālu”, kas rada nemateriālas formas.  Šķiet, ka krāsu palete pulsē, gaisma un ēnas telpā nomaina cita citu.  Bet cilvēka dzīvi caurauž spriedze.  Intensīvas un gandrīz fluoriscentas ēnas uz neona mirdzuma fona rada īpašas vibrācijas. Augstās tehnoloģijas rada estētikā tādus virzienus kā intensīvs spīdums, lakas pārklājumi, kaleidoskopiski motīvi un pat “sportisks” dizains.

Galvenie vārdi, kas raksturo šo tendenci, ir mirdzums, aktivitāte, sportiskā stila ietekme, gaismas terapija, inovatīvi materiāli.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

1, 2 Felix Diener Studio – Tara, 3 Dan Project.

Heimtextil Trends 2015/2016

1, 2, 3 Dan Project.

Piepildījums (meklējumi + pētniecība)

Izzūdot robežām starp urbāno ainavu un dabu, veidojas jauna pasaule, kurā arhitektūra būtībā ir universāla.  Ekointegrācijas līmenis nemitīgi ceļas.  Daba ir kļuvusi par arhitektūras un dizaina aizbildni. Akcents tiek likts uz zaļumiem ar tādu puķu dominēšanu, kas demonstrē to, cik skaistas ir dabas krāsas: zemes, akmens krāsa, piesātinātie brūnie un pelēkie toņi.  Dabas materiāli tiek apvienoti ar pamatdizaina elementiem.  Izstrādājums tiek izgaismots, lai varētu labāk saskatīt roku darba radīto skaistumu.

Galvenie vārdi, kas raksturo šo tendenci, ir  zaļuma akceptēšana, dabiskā simbioze, organisks dizains, dabiskās tekstūras, mobilie dārzi.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

Bagātināšanās (radīt apmierinājumu + padarīt cildenu)

Dekorēšana “īpašam gadījumam”, kam pamatus ielikusi fashion industrija, aptvērusi arī interjera dizainu. Un iekārtojums tiek bagātīgi papildināts ar dekoratīviem elementiem, kas sajauc kultūras kontekstus un atsaucas te uz pagātni, te uz nākotni. Dizaineri spēlē teatralitāti, aizraujas ar austrumu motīviem vai arī visu paceļ mūžīgās klasikas līmenī. Piesātinātās krāsas – plūmju zilā un karmīnsarkanā – izstaro zelta, vara un bronzas mirdzumu. Tas ir efektīgi, grezni, smalki.

Galvenie vārdi, kas raksturo šo tendenci, ir izsmalcinātība, meistarība, bagātība, ornamenti, košums.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016