Heimtextil Trends 2015/2016

2015. gada janvāra sākumā izstāžu centrā MesseFrankfurt Frankfurtē pie Mainas notika plaša tekstilrūpniecībai veltīta izstāde Heimtextil.

Kā vienmēr, pirms šī tekstilforuma čakli bija strādājuši tendenču noteicēji – autoritatīvi dizaineri no visas pasaules. Šogad komandā ietilpa: stijlinstitutamsterdam (NL), Dan Projectt (JP), Carlin International (FR), Franklin Till (UK), FelixDiener (DE), WGSN (USA). Pēc nozares attīstības virzienu izpētes tie izteica savu prognozi.

Tendenču grāmatā „Pieredze” (Experience) dizaineri uzskatāmi apliecina, ka tekstils ir brīnišķīgs līdzeklis, kas sniedz motivētu, intelektuālu, juteklisku, atbildīgu un interaktīvu pieredzi.

Grāmatā ir četras tematiskās daļas: „Jutekliskums” (Sensory), „Sajaukšanās” (Mixology), „Atklājumi” (Discovery) un „Atmiņa” (Memory). Katrs temats sadalīts divās kategorijās.

Heimtextil Trends 2015/2016

Ekspertu grupa.

Sensory

Jutekliskums

Dizaineri mājai rada jaunus produktus, kuru uzdevums ir apmierināt augošās vajadzības pēc taustāmiem un sensoriem impulsiem un līdz ar to paaugstināt komforta sajūtu. Superjutekliski audumi piedāvā ļoti daudzveidīgus taktilus efektus, kas raisa mūsu sajūtas: tie ir maigi, sievišķīgi, caurspīdīgi.

Heimtextil Trends 2015/2016Tactile

Taustāmība

Veidojot jaunas tekstilijas, dizaineri ņem palīgā inovācijas skaistuma un wellness (relaksācijas) sfērā. „Jutekliski” audumi stimulē taustes sajūtu. Lai to pastiprinātu, plānas, gaisīgas, matētas vai pūkainas tekstilijas virsmu var uzsvērt ar gaismas rotaļu. Bet audums ar spīdīgu, glancētu virsmu, kuras apdarei izmantoti raupji un eļļaini gludi ielaidumi, juteklisko uztveri padziļina.

Heimtextil Trends 2015/2016Responsive

Atsaucība

Jaunus produktus mājai dizaineri rada, apvienojot zinātni un dizainu. „Gudrās” tekstilijas pārspēj visas cerības: caurspīdīgi, zaigojoši materiāli veidoti, izmantojot fotoluminiscences pavedienus, gaismas diožu audumus un sensortehnoloģijas. Šādas tekstilijas spēj adaptēties, mainot tekstūru: reaģēt uz dabisko vai mākslīgo gaismas avotu un radīt mainīgu gaismas efektu: daļēji caurspīdīgu, varavīkšņainu vai caurspīdīgu. Nākotnē tekstilijas, iespējams, būs integrētas interaktīvās sienās, kas sajūt telpu un pat reaģē uz emocijām.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

Mixology

Saplūšana

Dažādu kultūru saplūšana radījusi mūsdienu etnisko mantojumu. Tagad mēs spēlējamies, eksperimentējam un veidojam kolāžas, izmantojot – dažreiz spontāni! – etniskās atšķirības, un to saucam par kultūras apmaiņu. Raksti, apdrukas un krāsas, kultūras reminiscences cita ar citu saduras gandrīz haotiski. Afrikāņu cilšu dizains sadzīvo ar telpiskiem rakstiem, retromotīviem, furūristiskiem, skaitliskiem un ziedu motīviem, mijiedarbojoties ar dzīvnieku ādu imitējošu drānu un žakarda audumu tehno stilā. Polāri elementi satiekas, sajaucas un izveido visnotaļ draudzīgu kompāniju.

Heimtextil Trends 2015/2016

Clash

Opozicionārisms

Haotiski raksti, apdrukas, krāsas un atsauces uz citām kultūrām kopā izskatās amizanti un interesanti. Šādus sajaukumus var un vajag  ņemt vērā, tāpēc ka ar šādu apvienojumu var radīt kaut ko patiešām jaunu. Tāpēc slavenās grupas Memphis darbi no XX gadsimta deviņdesmitajiem gadiem var sadzīvot ar afrikāņu motīviem un 3D. Digitālā kolāža veidota no animālistiskām apdrukām un tehnožakarda viļņiem. Retro un futūrisms, digitalitāte un organika – šie kultūras pretstati ne tikai pastāv kā kaimiņi, bet arī tīksminās cits par citu.

Heimtextil Trends 2015/2016

Collect

Apkopošana

Kas notiek, kad kara gadu saukli „Apmierinies ar to, ka izremontēji” izlaiž caur hipiju kultūras filtru, bet pēc tam piemēro tādiem mūsdienu ideāliem kā ekoloģiskā stabilitāte un cieņa pret daudzveidību? Atbilde: sanāk „atjautīgas stratēģijas”, kas palīdz nevajadzīgas lietas pārvērst par kaut ko ilgotu. Norobežojoties no masveida produkcijas diktāta, cilvēki ar lielu entuziasmu dažādas lietas atkārtoti izmanto, savieno un pārtaisa.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

Discovery

Atklājumi

Dizaineri bieži rāda, kāda būs nākotne. Taču to dara, nevis izmantojot zinātniskās fantastikas filmu estētiku, bet pragmātiski izpētot materiālus un to vietu nākotnē. Visuma resursu iespējamā funkcionalitāte iedvesmo un apbur: dizaineri gluži kā alķīmiķi skatās astrofiziķiem pār plecu, lai atrastu novatorisku estētiku un jaunas kvalitātes.

Heimtextil Trends 2015/2016

Matter

Nozīmīgums

Saprotot, ka tērējam vērtīgus planētas resursus, mēs sākam apzināties, ka tie jātaupa un ka mums jābūt pasargātiem no savas tuvredzības. Dizaineri pēta mēness akmeņu un meteorītu īpašības, īpatnības, taktilās iespējas, vēro kosmosu un makrokosmosu, sajūt intensīvā gravitācijas lauka spēku. Nākotnes tekstilijas spēs atspoguļot mūsu pasaules uztveres estētiku, tās būs sargājošas un funkcionālas.

Heimtextil Trends 2015/2016

Virtual

Virtualitāte

Iztēlojieties neticamu zinātnisku eksperimentu, kurā zinātnieki mēģina zinātnes atziņas apvienot ar digitālo virtualitāti, lai radītu veselu reālās pasaules gabalu. Rezultāts var ietvert kosmisko maģiju un emocijas kristālisko nogulu veidā. Savukārt dizaineri apgalvo: rezultāts var būt kosmiskās maģijas mākonis. Sajaucot fizisko un digitālo realitāti, mēs fiziskās telpas un iztēles ietvaros paplašinām iespējamības robežas. Apžilbinot un izgaismojot, radot redzes maldus, galveno lomu spēlē gaisma. Un mēs iedrošināmies vizualizēt pat bezgalību.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016

Memory

Atmiņa

Cenšoties attālināties no patēriņa azarta un nežēlīgā must have radītā stresa, cilvēki vērš skatienu rimtuma un dvēseles komforta virzienā. Mājas dzīvi izdaiļojošie materiāli būs tīri un lietderīgi. Nākotnes dizaineri dekoratīvās mākslas priekšmetus un tradīcijas kombinēs ar inovācijām. Tādējādi varēs izmantot nostalģiskus elementus, lai kā jaunu mūžīgu vērtību radītu nākotnes tekstilijas – saturīgākas un ētiskākas.

Heimtextil Trends 2015/2016Alternate

Alternatīva

Radusies tendence pārņemt tīrāku, vienkāršāku, ētiskāku dzīves izpratni. Tāpēc nevajag stāvēt rindā pēc jauna must have gadžeta, bet vajag uz iemīļotām lietām paraudzīties no jauna rakursa un tās novērtēt. Audums – kā denims, vilna un lins – mājā var būt utilitārs, bet tas arī spēj stimulēt atmiņu.

Heimtextil Trends 2015/2016

Cultivate

Kultivēšana

Augu valsts motīvi, kas pārņemti no XVIII un XIX gadsimta mākslas darbiem, ir tīri un miera pilni. Mākslinieki, kas gleznoja puķes un lapas, pret dabu izturējās ar cieņu, tāpēc no viņu zīmējumiem un audekliem strāvo miers. Mūsdienu dizaineri ieteic tehnoloģijas ietērpt luksusa zīdā, vilnā un elegantā tehnotekstilā ar rakstiem, kas atgādina seno laiku mākslas darbus. Apvienojot amatniecību un tehnoloģijas, var radīt jaunu paliekošu vērtību – mūsu velti nākotnei.

Heimtextil Trends 2015/2016

Heimtextil Trends 2015/2016